0

Winkelmand

Wat brengt 2018 op gebied van Internet of Things?

De hype rondom IoT is geëvolueerd tot algehele acceptatie. Bedrijven die in 2017 gestart zijn met Internet of Things plukken daar de vruchten van in 2018.

Uit een onderzoek onder 300 bedrijven binnen de drie grootste industriesectoren blijkt dat de opbouwfase van IoT voorbij is en dat het acceptatie tijdperk is aangebroken. 86% van de ondervraagde bedrijven is bezig met de implementatie van Internet of Things. 84% hiervan is ervan overtuigd dat de IoT-projecten effectief zijn en zelfs 95% geeft aan dat IoT-projecten een significante impact hebben op hun business. Het merendeel van de projecten (78%) focust op  connectiviteit tussen apparaten en machines via internet of cloud services en 83% van de projecten betreft data visualisatie.

Bedrijven die Internet of Things onderdeel gemaakt hebben van hun business model zijn koplopers op gebied van digitale transformatie initiatieven. Deze bedrijven hebben een duidelijke voorsprong ten opzichte van hun concurrenten als het gaat om het ontwikkelen van digitale kansen in 2018.

Welke ontwikkelingen worden er verwacht in 2018?

De hype voorbij, op naar rendement
Nu IoT meer en meer geaccepteerd is in bedrijfsvoering en businessmodellen zijn de bedrijven klaar om de vruchten te plukken van hun IoT-investeringen. IoT-projecten zullen dan ook geëvalueerd worden op toegevoegde waarde en rendement. Bedrijven verwachten ook dat nieuw aan te schaffen apparaten IoT-klaar zijn zodat ze sneller rendement opleveren.

Van data verzamelen en analyseren naar intelligente en situationele oplossingen
Door de voordelen van kunstmatige intelligentie en computer processing, zoals bijvoorbeeld data science, machine learning en physics-based modellen, kunnen uit IoT-data belangrijke gebeurtenissen gefilterd worden en voorgeschreven acties ondernomen worden.

“Edge devices” of “fog computing” stroomlijnen de distributie van data
IoT genereert meer en meer data en slaat alles op in de cloud. Omdat de bandbreedte van onze netwerken veel minder snel groeien dan de hoeveelheid data die we er doorheen sturen moeten we selectief omgaan met de data die we opslaan in de cloud. Sommige data kan beter lokaal afgehandeld worden. Met decentrale intelligentie kan vaak efficiënter actie ondernomen worden zonder kosten voor brandbreedte en opslag. Het gevolg is dat het onderscheid tussen cloud en lokaal steeds meer zal vervagen tot een mistig opslag geheel. Een goede afweging over de beste opslag oplossingen (cloud, lokaal of een hybride mix van beiden) wordt belangrijke voor dataverwerking.

De uitdaging van integratie ondanks de vooruitgang in open standaarden
Standaarden zijn noodzakelijk om een universele manier van communicatie tussen bedrijven te creëren. Open standaarden bieden veel voordelen voor consumenten omdat zij zo verschillende IoT producten gemakkelijk kunnen mixen en koppelen. Industriële standaarden  gericht op eenduidige integratie van data komen in zicht maar het zal nog wel even duren voordat deze volledig geaccepteerd zijn.

Veiligheid en privacy blijven belangrijke belangen
Data privacy wetgeving en –belangen hebben invloed op IoT architectuur (zeker in Europa en China). Bedrijven met omvangrijke IoT implementaties zien nut en noodzaak van de noodzakelijke nieuwe veiligheidseisen. Deze bedrijven hebben aanzienlijke investeringen gedaan in kennis en middelen om veiligheidsdreigingen de baas te kunnen. Betere beveiliging maakt het voor bedrijven mogelijk om data via het internet te delen en zo de business vooruit te helpen.

Het IoT is in hoog tempo een essentieel onderdeel geworden van de infrastructuur van bedrijven. Het is verworden tot een noodzakelijk bezit. Bedrijven die dit jaar aan de gang gaan met Internet of Things moeten deze trends in overweging nemen bij het opbouwen en inzetten van IoT capaciteiten.