0

Winkelmand

IoT sensoren, onmisbaar voor het succes van Internet of Things

IoT sensoren zijn sensoren die gebruikt worden in slimme (Internet of Things) apparaten en waarmee allerlei data gegenereerd kan worden. Sensoren sturen de geregistreerde data door naar computers in een datacenter of cloud. De mesh-netwerkapparatuur verstuurt deze gegevens draadloos en werkt ook als losse knooppunten defect of niet actief zijn. Dit netwerk gebruikt een draadloze standaard (LoRa, NB-IoT iod) die weinig stroom verbruikt. Deze informatie wordt vervolgens gecommuniceerd aan je slimme apparaat. Er zijn veel verschillende IoT sensoren met allerlei specifieke toepassingsmogelijkheden zoals bijvoorbeeld:

1. Bewegings IoT sensoren
Sensoren voor beweging worden toegepast in bijvoorbeeld de beveiligingsbranche. Denk aan camera’s die beeld opnemen zodra er beweging geregistreerd wordt. De snelheid van de communicatie tussen de sensor en het IoT apparaat is hierbij van groot belang, omdat snelle actie geboden is na bijvoorbeeld een inbraak. Nieuw zijn flexibele sensoren die buigende bewegingen kunnen detecteren. Deze flexibele sensoren worden vooral gebruikt in de medische sector. Ze worden bijvoorbeeld toegepast in verbanden of pleisters om gewonde gewrichten te kunnen monitoren.

2. Massa biometrie IoT sensoren
De vingerafdrukscanner wordt steeds meer toegepast, denk aan smartphones die op deze manier beveiligd worden. Echter is er ook een detector die miljoenen vingerafdrukken kan onderscheiden. Deze applicatie wordt momenteel al bij grensovergangen gebruikt. Op deze manier is het mogelijk om specifieke individuen te identificeren. Er wordt een set afdruk coördinaten gemaakt die vervolgens binnen een analytics platform vergeleken worden.

3. IoT sensoren voor vliegtuigen
Nog niet op de markt maar wel volop in ontwikkeling zijn kompas-achtige sensoren op basis van een fotodiode. Hiermee kan onder andere data verzameld worden tijdens testvluchten van vliegtuigen. Deze sensor meet vervolgens elke beweging van de luchtstroom. Personeel op de grond kan in realtime naar deze gegevens kijken zodat bijvoorbeeld de vleugel voor de volgende vlucht verfijnd kan worden.

4. IoT temperatuursensor
De slimme thermostaat voor in huis kennen we natuurlijk allemaal, maar een temperatuursensor kan voor meer toepassingen heel interessant zijn. Zeker als deze gecombineerd worden met een luchtvochtigheidssensor. Implementatie van de juiste IoT-apparaten in je bedrijfsprocessen kunnen significante besparingen opleveren. Denk hierbij aan water- en energiebesparingen in de agrarische sector, voedingsmiddelenindustrie en chemische industrie. Maar ook in sectoren waar de luchtvochtigheid van belang is zoals bijvoorbeeld bij opslag, in musea of in de gezondheidszorg. En zo zijn er vele toepassingsmogelijkheden te vinden voor deze slimme sensoren.

5. Helling IoT sensor
Een analoge hellingsmeter bestaat al sinds 1971. Nu is er ook een elektronische versie met een nauwkeurigheid van minder dan een tiende graad ongeacht de omgevingstemperatuur. Deze sensoren worden bijvoorbeeld gebruikt bij het positioneren van zonnepanelen, bewaking van trillingen van windmolens, bij het laden en lossen van containers, in de mijnbouw en bij winning van delfstoffen.

6. Inslag IoT sensor
Beschadigingen aan composietmaterialen zijn lastig te signaleren. Deze inslag sensoren detecteren waar en met welke impact een composietlaag is geraakt. Door analyse van de impact versus schade kan en betere sterkte-gewicht verhouding ontwikkeld worden voor nieuwe materialen.

Bron: www.computerworld/hardware.com, www.dis-sensors.com