0

Winkelmand

GPS tracker, wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

GPS trackers worden steeds meer toegepast in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan het tracken van hardloop- of fietsroutes of de navigatiesystemen in auto’s. Wat is een GPS tracker precies en hoe werkt het?

Wat is een GPS tracker?
Een GPS volgsysteem is een device waarmee, met behulp van GPS (Global Positioning System), personen, dieren en goederen getraceerd kunnen worden . Dit systeem bestaat al sinds de jaren ’70 en werd destijd ingezet door het Amerikaanse leger. Het GPS-systeem is in de jaren ’80 vrijgegeven voor commercieel gebruik. GPS werkt middels satellieten die zich in een baan om de aarde bevinden. Track & trace kan worden ingezet voor het traceren van waardevolle bezittingen of voor zaken die van onschatbare waarde zijn zoals kinderen, huisdieren of patiënten. In alle gevallen kan het goed of persoon gemakkelijk teruggevonden worden.

Hoe werkt een GPS tracker?
Een GPS systeem vertaald de radiogolven die door de satelliet worden verstuurd naar coördinaten waardoor locaties afgelezen kunnen worden en communiceert deze exacte locatie aan een ontvanger. Een GPS tracking systeem bevat een SIM-kaart en maakt gebruik van het GNSS (Global Navigation Satellite System) netwerk. Dit netwerk bevat een groot aantal satellieten die microgolf signalen uitzenden met informatie over locatie, tijd, snelheid en richting via internet naar GPS apparaten. Hierdoor kan een GPS tracking device informatie geven, historisch én real-time, over de positie van de persoon of het goed. Een locatie bepaling tot op 2,5 meter is mogelijk. Voor een goede werking is een vrij veld tussen de GPS tracker en het GPS netwerk noodzakelijk.

Verschil tussen passieve en actieve GPS trakcers.
Een passieve GPS tracker slaat gegevens op in het interne geheugen of op een geheugenkaart. Deze gegevens kunnen later gedownload worden om te analysen.
Een actieve GPS tracking device is een real-time systeem. Dit betekent dat de gegevens automatisch naar een centrale computer of systeem verzonden worden. Real-time informatie geeft veel voordeel doordat er geacteerd kan worden op actuele gegevens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het managen van een vloot, individuele voertuig tracking, het volgen van pakketten in een logistiek traject of altijd weten waar je kind zich bevindt.